onsdag 7 januari 2009

Three Mile Pilot

Nu verkar det som om det äntligen blir av. Världen håller andan. Jag pratar naturligtvis om Three Mile Pilots comeback. Förra året stod de på scen på partajet som anordnades för att fira att skivbolaget Touch & Go funnits i 25 år. En drös legendariska band återförenades av samma anledning bl a Scratch Acid, Killdozer och Big Black.

På Touch & Go´s hemsida kan man nu läsa att Three Mile Pilot ska spela in en skiva 11 år efter att sista EP´n släpptes. För att ni ska slippa bli tagna på sängen när den blir färdig och världen (återigen) ligger för San Diegobandets fötter så tänkte jag presentera en kort resumé av deras karriär.

Na Vucca Do Lupu (1992)
Förstlingsverket är något av en oslipad diamant. Här finns bra låtar men avsaknandet av gitarr (bara bas och trummor) och en lite tråkig produktion gör att det mer känns som en ansatts till en bra skiva istället för en bra skiva.


Chief Assassin To The Sinister 1995
Det här var den första skivan jag köpte med dem och att säga att jag fastnade för dem är en underdrift. På ett sätt låter de här lite som Sunny Day Real Estate men med en mer hotfull stämning som jag tror beror på texterna och de annorlunda blåsintrumenten som Jim French spelar. Texterna är influerade av roll- och dataspel och jag inbilar mig också att några låtar är influerade av vissa science-fictionförfattare som jag gillar. Jim French bygger egna instrument och det låter verkligen inte som något annat jag hört. Nu spelade de även gitarr och piano så ljudbilden blev lite mer varierad. Inner Bishop och Shang Vs. Hanger är några av mina favoriter.

"shang wire likehanger got bent around went full on machinery - stunned crew with iron set chivalry -trampled coals in lessons - and I can still see the wires beneath his skin. I don'twant to supply nor feed the strip indulging in the surge - who's powered where andto whom you can't be packered and fisher - you to whom - the hunted. what is the lessonin this - bliss"

Another Desert, Another Sea 1997
Bandets sista skiva (hittills) är en av de bästa skivor som någonsin gjorts. Den har ett mycket mjukare sound och musiken låter inte lika hotfull längre. Texterna går till och med att begripa. TMP låter här ungefär som The Black Heart Procession vilket inte är så underligt eftersom två av Three Mile Pilots medlemmar startade TBHP efter splittringen.

An Old Town We Once Knew 2000
Efter Another Desert, Another Sea så släppte de en EP och några singlar. Allt utöver fullängdarna minus EP´n finns samlat på dubbel-cdn An Old Town We Once Knew. Den är ganska ojämn men ett måste i skivsamlingen.

Jag kan gott stå ut med att lyssna på de band som finns med medlemmarna. The Black Heart Procession har jag nämnt tidigare och bassisten Zack spelar i Pinback som också är ett väldigt bra band. Kommer det ingen ny Three Mile Pilot-skiva kan jag stå ut med det men den kan ju också bli fantastisk


1 kommentar:

Mr. Zaine sa...

Hörde att Touch & Go har konkat så det kanske dröjer ännu lite till innan 3-MP gör comeback.